Vyhľadávať v tomto blogu

utorok 23. októbra 2012

Batizovský štít, Kuttove platne V-, 22.10.2012

zdroj: www.tatry.nfo.sk
 

Uf veru dávno som sa už zberal do tejto krásnej cesty, no akosi mi to nikdá nevydalo. Výhovorky parťákov typu: ďaleko, dlho, ťažké, už som to bol... :) , ma už dosť dlho hnevali a tak sme sa s Duškom doholi, že ideme stoj čo stoj, kým je (možno aj posledná) perióda pekného počasia, babie leto láka von a farbami hrá celý svet. Nuž a pridal sa ku nám aj Daník a Lydka, takže partia zas celkom slušná :)
Niečo pred siedmou pristávame v Hágoch, nahádžeme na seba bágle a aj keď sa nám veľmi nechce, pálime hore hádam najstrašneším chodníkom v Tatrách :) Na naše prekvapenie sme po 2 hod a 40 min. pod nástupom. Do steny sa nádherne opiera slniečko, je takmer bezvetrie a nad hlavami obloha vo farbe RAL 5024 (plech:) Dohadujeme sa čo a ako a Daník s Duškom idú ako prví. Predpoklad je, že my s Lydkou budeme trochu pomalší a preto nech aspoň hľadajú cestu.
Prvé 3 dĺžky sú úplne jasné. Menšia diskusia nastala až v 4. keď sa nám nezdal ten Daníkov variant s traverzom. Tu odporúčam zo štandu cca 4 m rovno hore, potom ešte asi 3 m do platne (stále rovno hore, vymyté vaničky) a prvou vodorovnou puklinou v platni sa ťahať doľava cca 5 m. Potom to už je jasné. Potom nás čakali ešte 3 ľahšie dĺžky na hrebeň a keďže D+D+L neboli ešte na vrchole, pokračujeme ďalej na vrchol rebrom. Teda ani nie tak rebrom, ako skôr severnou časťou steny. S posledného štandu (jeden borhák) zliezame asi 8-10 metrov dole na police (II/III) ktoré ubiehajú do kúta spadajúceho zo Z vrcholu. Ním hore späť na hrebeň, ktorým pokračujeme na západný vrchol. Z neho 1x zlanenie  (15 m) do štrbiny medzi vrcholy a odtiaľ ešte 15 m na hlavný, východný, vrchol.
Zostup zo Z vrcholu: Pokračujem ďalej na východ. Nejdeme však priamo po rebre (videl som tam nejaký zlaňák), ale pozdĺž hrebeňa z jeho severnej strany (pozor miestami už sneh a ľad). Asi po 80 metroch  sa dá prejsť na J stranu a odtiaľ je už vidieť do Z Bat. sedla., odkiaľ už ide chodník dole žľabom. Zo sedla priamo dole na juh. Pri pohľade dole žľabom bude vidieť, ako sa rozdeľuje na 3 menšie. TREBA SA VYBRAŤ TÝM PROSTREDNÝM a bude to v pohode. Je tam síce ešte trochu zliezania, no nie je to žiadna tragédia. Pod nim je už znateľný chodníček, ktorý nás vedie priamo pod stenu kde sme po šiestich hodinách od nástupu.
Tož velice som zostal prekvapený, keď som rátal metre, prečo nám to tak dlho trvalo. Na vrchol je to (podľa mojich výpočtov) 501 m lezenia + 1 zlaňák, takže sa človiečik aj celkom prebaví :)
Pod stenou dáme ešte malý bufet a pálime dole, nech stihneme zísť čo najďalej, kým nás tma neprikvačí a medvede v hore nebudú naháňať. Veru aj do spevu nám (poniektorým) bolo, keď sme sa v tej tme tmúcej v hore ocitli :) Nakoniec sme však po 12 hodinách šťastne späť pri aute a už stačí len nezaspať a hádam domov zájdeme... :)

Takže v skratke:
Kto: Daník, Duško, Lydka, ja
Kde: Batizovský štít
Čo: Kuttove platne
Za koľko: V-
Ako dlho: 4 hod + 1 hod vrchol + 1 hod zostup
Heslo dňa: Keď umrie krava za živa... :D

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára