Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 29. augusta 2016

Ostrva, Cesta Autonovy VI+ a Júlová V+, 29.08.2016

   V Ostrve nám za posledný rok- dva vznikli nové cestičky a aj keď je to len „skalkárčenie“, ja si to tam rád vyskúšam. Po pred včerajšku som ešte parádne rozbitý, tak mi veru aj náramne vhod padnú :). Neskorší odchod (6:00) z BB mi tiež celkom vyhovuje a tak sme sa s Maťom viac menej zhodli, že to pôjdeme odskúšať tam a ranná predpoveď nás v tom ešte utvrdí.

   Ako prvú sme si vybrali cestu Autonovy (VI+). Nachádza sa asi 20-30 metrov od ľavého okraja galérie Ostrvy (Pavlín- Kráčalík). 1. Dĺžka  (V+) je pekné popoliezanie systémom platničiek a previštekov. Je úplne jasná a keď by človek aj chcel, stačí sa poobzerať a nity ho navedú. 2. Dĺžka (VI+) začína dvomi malými prevismi za 5, potom pokračuje jemne diagonálne doprava cez veľmi chrumkavú platničku (kde mi skoro aj ušlo) a potom už len ľahký previs za 4 a sme na štande. V tejto ceste sme nezaložili ani jedno vlastné istenie. Buď nebolo kam alebo tam bol nit, takže netreba brať nič viac :) Po dolezení na vežu zo
štandu ešte asi 10 m, priamo po hrebienku (II) a sme na zostupovom chodníku pod stenu. Takže zlaňovať ani nie je treba, nakoľko po chodníku sme dole za 10 minút.

   Ako druhú cestu, sme sa rozhodli na vyklusanie, vyliezť Júlovú (V+). Zostúpime teda chodníkom len do žľabu spadajúceho z Ostrvy, nim vybehneme ešte asi 20 m hore a tu začína. Na nástupe je jeden nit. 1. Dĺžka (V+) je pekné lezenie po relatívne pevnej skale. Hore nás vyvedú nity a vedie systémom kútikov a malých previsov ku rampe ubiehajúcej do prava a na jej konci je štand. Ano. Sem tam sa najde este aj nejaký loker alebo trochu machu, no keď sa to olezie, bude to celkom pekné :) 2. Dĺžka. Položenou platňou (IV), ktorá je očistená až  pod previs, ktorý obliezame z pravej strany až na hranu. Potom priamo po hrane (V), no už trochu zamachovanej, až na ďalší štand. 3. Dĺžka (V)- zo štandu priamo hore a ďalej po rebre až pod krásnu platňu. Do platni naliezame zľava a na jej konci je štand. Ďalej sme už my však poračovať nemohli, nakoľko búrka sa dosť rýchlo blížila, preto hneď zlaňujeme dole (Májová cesta). Je to na jeden cca 30 m a jeden 60 m zlaňák.
   
   S posledným zlanením však prichádzajú aj prvé hromy, takže na dnes (bohu žiaľ) musí stačiť. Nahádžeme teda veci do batohu a bežíme sa, samozrejme za sem tam aj dosť írečitého slovníka, schovať pred búrkou aspoň pod kaplnku. Nakoniec nás to najhoršie obišlo, no všetko je aj tak dosť mokré, preto to pre dnes zabalíme o čosi kôr, ako sme zvyknutí. Aj to sa stáva v horách, no zdravie je prednejšie, ako to niekam siliť.



Takže v skratke:
Kto: Maťo a ja
Kde: Ostrva
Čo a za koľko: Cesta Autonovy VI+ a Júlová V+
Ako dlho: 1 hod + 1,5 hod

Viac foto: Tu

1 komentár:

  1. Lezenie milujem. Nielen preto,že je zdravé ale je to skvelý relax na prečistenie hlavy.Liezť sa dá kade tade - po bouldrovkách, umelých stenách i skalách.Samozrejme treba na to výstroj https://www.adamsport.eu/horolezectvo/ a dobrého kamoša pri istení a lezení na lane.

    OdpovedaťOdstrániť