Vyhľadávať v tomto blogu

pondelok 1. júla 2019

Huncovský štít, Prostredným pilierom M. Hutlák III-IV+ 30.06.2019



 Minulý rok sa mi dostalo do uší, že E. Velič preistil nejaký pilier na Huncovský štít. Priznám sa a trochu sa za to možno aj hanbím, že veru do tejto časti som sa ani nepozeral. V Skalnatej dolinke je totiž viac úžasných stien, v ktorých sme už boli, no hlavne je, že v nich je stále kopec ľudí. Piliere Huncovského štítu sú preto možno tak trochu v tieni týchto velikánov. No náramne vhod mi padlo na tohoročné rozchodenie sa a rozhýbanie sa na tatranskej žule niečo ľahučké, ale hlavne bez zástupov ľudí. Podarilo sa nám pozháňať nejaké informácie, vybaviť úžasné počasie a hybaj ho prvou lanovkou hore ( Aby ste si nemysleli, že sme tak trochu darebáci. Nie!!! My sme len nechceli spôsobovať ďalšiu eróziu na chodníku z Lomnice na Skalnaté... :D )

Ako znela informácia, nástup je po pekných vodou vymytých skalách, kde už zo zeme vidieť (asi 6 m vysoko) nit. Nebudem tu rozpisovať celú cestu, treba si ju ísť prejsť. V ceste sú štandy na borhákoch, presne po 30 metroch. Sem tam je aj postupový nit, ktorý uľahčuje orientáciu. Ktoré však ale nemuíte vidieť, keďže sa pozeráte hore a máte ho pri nohách :D, ale to môže byť spôsobené aj vekom :). Celá cesta je pohodová, vhodná aj na zimné lezenie a často orientáciu vylepšuje sledovanie škrabancov od mačiek. Áno, nájde sa v nej aj dosť pasienkových „dĺžok“, no na také pohodové popoliezanie, učenie alebo rozchodenie, je to v celku fajn :).Posledný štand je už na balvane vrcholovom suťovisku, odtiaľ je to už len cca 10-15 minút na vrchol (CH)

Potrebný materiál:
My sme mali 50 m lano (možno by bolo lepšie 60 m a dĺžky by sa dali spájať celé. My sme síce prvých 6 išli po štandoch 30 m, no potom sme to už spájali po 1,5 dĺžke). 8-10 presiek, pár friendov (4-5 stredné) pár vklinencov, pár slučiek.
Zostupovať sa dá viacerými spôsobmi. Z vrcholu buď to do Huncovského sedla a z neho späť do Skalnatej dolinky alebo my sme sa vrátili zostupovali po okraji sutinového poľa smerom ku hvezdárni.

Takže len v skratke:
Kde: Huncovský štít
Čo: Prostredným pilierom, M. Hutlák
Za koľko: III – IV+ (cca 20 m)
Ako dlho: 2:15 hod
Kto: Viktor a ja
Pár foto: Tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára