Vyhľadávať v tomto blogu

piatok 16. septembra 2016

Ošarpance- Puškáš VI+, Magické oko VII 15.09.2016

V tejto časti steny som liezol naposledy v roku 2008 a keďže mi tu chýbala čiaročka v klasike od pána Puškáša, nahovoril som teda Maťa a ide sa. Veď ak sa nám bude chcieť, môžeme si ešte skúsiť vybehnúť niečo, čo sme ešte neliezli :)
Pod stenou začína byť už ráno akosi husto. Našťastie veľa ľudí išlo Komárnického a preto veľmi nestrácame čas, zhodíme veci, nasúkame sa do vercajgu a už aj stojíme pod nástupom do Puškášovej cesty. Do steny svieti slniečko, skala suchučká, nálada dobrá a ešte na nás kričí aj kamarát Igor zo steny. No aký pekný deň to vyzerá byť.

Puškáš VI+
Puškáš 2. dl.
1. dĺžka (VI+, 45 m): Najprv ľahko pod previs, kde je to aj celkom zaujímavé. Veru aj nás trochu vyľakali kamaráti z BA, keď tam trochu pomaturovali :). Netreba tam však veľmi vymýšľať. Treba len zarvať ruky do špáry, nohu ku skobe a druhú vyhodiť hore. A je to. Aké ľahké :D... Na štande sa trochu posocializujeme, počkáme nech trochu odlezú a ideme. 2. dĺžka (VI-, 55 m): Je to krásny kútik na takého polosokola :) s nohami na trenie. Zruba v polovici treba preliezť cez ľavú hranu do platničky (za skobami) a potom ďalším kútikom rovno pod previs. Nim vedie puklina (2 skoby nad sebou cca 1m) ktorá nás vyvedie na položené platničky s puklinou v tvare „V“ pred trávnatou rampou. Vyberieme si jednu z puklín (my sme šli tou ľavou) a po cca 5 metroch sme už na rampe. Je to krásna dĺžka,  ktorej sú skoby cca každé 3 metre a keď si tam človek niečo ešte založí, tak sa môže stať, že na štand príde s jednou karabínou :)
Hore sa veľmi nezdržujeme a zláníme rovno dole komínom (PS. Na 60 m lanách to vydá cca 2 m nad zem). Igi, ďakujem za laná, lebo pri druhom zlaňáku sa nám aj tak naše sekli :D. Dáme len krátky oddych, zjeme tyčinku, napijeme a už aj sa ponáhľame do ďalšej cesty.

Magické oko VII
Magické oko
Cesta má spoločný nástup s Plšekovou... Na nástupe je nit s majlonkou. 1. dĺžka (VI, cca 50-55 m). Spájame však nejakým omylom 1. a 2. dĺžku a nakoniec sa z toho vykľuje krásne platňovité lezenie, kde si človek (už v 6-kovej dĺžke z Magického oka) myslí, že toto už nie je lezenie, ale skôr levitácia :). Nohy na trenie, na ruky žiadne chyty. Prvé chyty sa objavia až pri preliezaní previšteku, kde už je konečne aspoň nejaký stisk, prípadne šikmá polička na ruku. Ani by som neveril, že aj také niečo sa dá považovať za „krásny chyt“ :D.  2. dĺžka (VII, cca 35 m): Keď nakúkame do platne nad nami, celkom sa aj smejeme. Je to už však asi skôr smiech cez slzy. Pred nami je úžasná platňa veľmi podobného charakteru, ako tá pod nami, len s tým rozdielom, že táto je ešte kolmejšia :) Až teraz som pochopil, prečo všetci tí, čo mali Five Ten-y, na ne nedajú dopustiť. Stupiť „nič“, preniesť váhu, položiť druhú nohu na „druhé nič“ a rukami sa len opierať o skalu aby sme si nosy neoškreli (toto pokračovalo asi 15-20 metrov) :D. Levitujeme teda ďalej, ale toto už je asi fakt proti fyzike :D. Miestami síce treba prestať dýchať aby nás naše vlastné fučanie neodtlačilo o steny, no dá sa to. 3. dĺžka (VI, cca 15 m): Nad štandom je krásna, trošíčku previsnutá a jemnúčko silová špárka, v ktorej mimochodom pred pár chvíľami nacvičovalo letecké a iné kreácie už pár lezcov. Neviem, čo tam však dorábali. Nad štand jeden friend, meter nad neho veľký čok, nohu narvať do špáry, zaťať zuby, urobiť ešte dve tempá a sme v trávnatom kútiku, ktorý nás vyvedie zas na trávnatú policu. Odtiaľ zlaňák zas komínom na nástup, bufet, odsekávanie lán, ďalší bufet, počkať kamarátov a hybaj ho dole osláviť ďalší pekný deň :)
Pekne sme si dali. Prsty na nohách rozbité, ale ruky ako by sme ani nepotrebovali. Morál napravený, čiarky zapísané, hlava vyčistená, telo unavené, no duch osviežený. Práve pre toto to asi všetci robíme. A len tak na margo ciest. Tieto fakt môžem len a len odporúčať. Síce sú to krátke cesty, no je to úžasné lezenie a miestami aj tá levitácia :)



nase csty c: 3 a 5
zdroj foto: http://www.tatry.nfo.sk/
Takže v skratke:
Kto: Maťo a ja
Kde: Malý Ošarpanec (JV)
Čo a za koľko: Puškáš VI+ a Magiské oko VII

Ako dlho: 1,5 hod. a 2 hod.
Viac foto: Tu

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára